Ügyfélszolgálatunk
Írj nekünk

Mit tehetek HR-esként, hogy ne legyen nyűg a vállalati nyelvoktatás?

Miért és hogyan érdemes ma egy cégvezetőnek a munkavállalók nyelvoktatásával foglalkoznia?

Ma már teljesen egyértelműen kijelenthetjük, hogy az üzleti élet nyelve az angol. Ha egy ország nem helyez elég hangsúlyt az idegennyelv oktatásra, és az ott lakók angol nyelvtudása nem kielégítő, az negatív hatással lehet a versenyképességére, kevésbé lesz vonzó a külföldi befektetők számára, ráadásul az idegen-nyelvismeret és az életszínvonal között is kimutatható összefüggés:

https://www.linkedin.com/pulse/better-english-higher-income-avagy-az-idegen-nyelv-ismeret-petra/

Az angol nyelven való hatékony kommunikáció a vállalatok számára is egyre nagyobb jelentőséggel bír mérettől, országtól és iparágtól függetlenül. Ez lehet a kulcsa, vagy adott esetben az akadálya a nemzetközi terjeszkedésnek, akár nemzetközi partnerség, külföldi irodanyitás vagy egyszerűen csak határokon átívelő ügyfélbázis kiépítése a cél. Éppen ezért a vállalatok számára a dolgozók idegen nyelv-, ezen belül is elsősorban angol nyelvtudása ma már nem csupán fontos, de stratégiai fontossággal bír.  

Nemzetközi terjeszkedéstől függetlenül is megfigyelhető, hogy a vállalatok egyre gyakrabban kommunikálnak határokon túl akár ügyfeleikkel, kollegáikkal, beszállítóikkal vagy más külföldi partnereikkel. A mai globális világban a szakértelemhez szükséges tudásanyag elsajátításához is elengedhetetlen a magas szintű angol nyelvismeret, hiszen a nemzetközi konferenciák, workshopok és előadások, szakmai publikációk mind-mind ezen a nyelven érhetőek el, továbbá az online tartalmak több, mint 60 százaléka szintén angol nyelvű. Az sem elhanyagolható tényező, hogy a globális munkatérben egyre több eltérő anyanyelvű munkatárs dolgozik közvetlenül együtt, ilyen esetekben pedig a belső kommunikációt nehezíti, ha a kollégák nem rendelkeznek megfelelő angol nyelvtudással.

Azok a vállalatok, amelyek nem foglalkoznak céges nyelvoktatással, jelentős hátrányba kerülnek versenytársaikhoz képest, hiszen a nemzetközi best practice és know-how ma már hihetetlen előnyt jelenthet a túléléshez.  Amellett, hogy üzleti lehetőségektől eshetnek el, csökkenhet a versenyképességük, és az innováció terén is hátrányban maradhatnak .

Mit tehetünk cégvezetőként/HR-esként? 

•   Határozzunk meg egyértelmű követelményeket a munkavállalók angol nyelvtudását illetően, akár tegyük az előléptetés egyik feltételévé. Sok vállalat alkalmazza már ezt a gyakorlatot. Tegyük egyértelművé a munkatársak számára, hogy a cégen belüli előrejutásuk egyik kulcsa az angol nyelvtudás. Érdemes a különböző pozíciókhoz és szintekhez alapkövetelményként hozzárendelni a megfelelő nyelvtudás-szintet. Így minden munkavállaló egyértelműen tudni fogja, hogy ahhoz, hogy egy bizonyos szintre eljusson, milyen fokú nyelvtudás szükséges.  

•   Kínáljunk számukra rugalmas, személyre szabott nyelvoktatást. Manapság a munkavállalók gyakran túlterheltek, az elfoglalt vezetők napirendjéről nem is beszélve. Számukra különösen fontos az ő egyedi igényeikre szabott megoldás. Válasszunk számukra olyan nyelvi képzést, ahol a nyelvtanár helyszín és időpont tekintetében is alkalmazkodni tud hozzájuk! Olyan szolgáltatót keressünk, amelyik készen áll az online térben való személyes oktatásra és ha adott a lehetőség, akkor kontakt órákat is szívesen tart. 

•   Kínáljunk számukra érdekes és hatékony nyelvtanulási programot, hogy ne plusz feladatként, sokkal inkább lehetőségként éljék meg a nyelvtanulás kihívásait. A nyelvtanárral egyeztetve a tananyag is legyen rugalmasan alakítható, adott esetben konkrét segítséget nyújtva a tanuló munkájában felmerülő, angol nyelvvel kapcsolatos kérdésekre, problémákra, kihívásokra. Ha a tanulónak másnap angol nyelven kell prezentálnia, a nyelvtanárral közösen készüljenek, kérjen bátran segítséget az angol nyelvű emailek megírásában… Ily módon a munkatársak motivációja folyamatosan fenntartható lehet. 

•   Építsük be a nyelvi képzést a juttatási rendszerbe! A motiváció sokkal könnyebben fenntartható, ha a munkavállaló nem szükséges rosszként, újabb elvárásként és felesleges elfoglaltságként tekint a céges nyelvoktatásra, hanem egy számára hasznos lehetőséget, juttatást lát benne.  

•   Amennyiben lehetőség van rá, munkatársainkat küldjük nemzetközi workshopokra, konferenciákra, multi cégeknél ideiglenes kihelyezés is sokat segíthet, ha az illető nyitott rá.

A továbbiakban nem is lehet vita tárgya, hogy a versenyképpesség fenntartásához szükséges-e a vállalati nyelvoktatás . A kérdés sokkal inkább az, hogy „hogyan” és „melyik szolgáltatóval” valósítható meg a rugalmas, élmény alapú és valóban megtérülő nyelvi képzés. 

Megosztás: