Ügyfélszolgálatunk
Írj nekünk

Hatékony angol tanulás? 5 rossz szokás, amit mindenképp kerülj el!

Az angol nyelvtudás, különösen a magas szintű, üzleti nyelvtudás megszerzése rengeteg időt, energiát és kitartást igényel, de a nyelvi képzés egy olyan befektetés, ami hosszú távon biztosan megtérül. Az alábbiakban összeszedtük azt a 5 gyakori rossz szokást, amit tapasztalataink szerint majdnem mindenki elkövet – 5 tippet is adunk arra, hogyan kerüld el ezeket. 

Egy ország lakóinak nyelvtudása nemcsak az életszínvonalra, hanem többek között a vállalatok versenyképességére is hatással van. 

És mi a helyzet egyéni szinten? Ugyanez. Egy ember angol nyelvtudása kihat a munkaerőpiacon való érvényesülésre, ezen keresztül a jövedelemre, vagyis az életszínvonalra is. Utóbbihoz több szempontból is hozzátehet, ha belegondolunk mennyi előnnyel járhat, ha könnyedén beszélünk angolul. Autentikus forrásokból tájékozódhatunk a világ dolgairól, eredeti nyelven nézhetjük a filmeket, és könnyedén utazhatunk a világban. Ráadásul, a munkaerőpiacon ma már olyan erős a nyomás, hogy nem feltétlen elegendő, ha konyhanyelven beszéljük az angolt. Bár biztos recept nincs, néhány apró változtatás a hozzáállásunkban már csodákra képes. 

Lássuk az 5 leggyakrabban felmerülő hátráltató szokást és hogy hogyan változtathatsz ezeken:

 1. Hirtelen fellángolás – egyszerre mindent! Az újévi fogadalmak hatására hajlamosak lehetünk teljes gőzzel belevetni magunkat a nyelvtanulásba. Ahogy telnek a napok, fogy a lendület és a kezdeti, parttalan lelkesedés helyét átveszik a mindennapok. Ennek hatására, lelkiismeretfurdalás ide vagy oda, mindig akad a nyelvtanulásnál fontosabb, halaszthatatlan teendőnk. 

Szakértőnk tanácsa: a nyelvtanulás akkor a leghatékonyabb, ha olyan célokat tűzünk ki magunknak, amik kihívást jelentenek ugyan, mégis megvalósíthatóak. Ne hagyd ki az idő tényezőt se a célkitűzésből, mindig határozz meg egyértelmű határidőket! Egy olyan cél például, hogy „szeretnék tudni angol nyelven prezentálni”, nem eléggé körülhatárolható. Mondd helyette, hogy „szeretném, ha év végére magabiztosan meg tudnék tartani egy 10 perces prezentációt angolul az értékesítési stratégiákról”.

2. A karikázós tesztek kora lejárt! Nyelvtani tesztekből soha nem fogsz megtanulni angolul beszélni. Soha. Akármennyit is csinálsz meg belőlük. Hasznosak lehetnek bizonyos nyelvvizsgák egyes részeinél, de ha a nyelv valós elsajátítása a célod, akkor a tesztelés vakvágány. 

Szakértőnk tanácsa: a nyelvtanulásodban kapjanak helyet az olyan autentikus anyagok is, ahol anyanyelvi környezetben találkozhatsz a nyelvvel, mint például cikkek, tévéműsorok, hírtudósítások vagy TED beszédek. Sokkal jobban felkészítenek a valós helyzetekre, és általában élvezhetőbbek is, mint a szigorúan oktatási célra szerkesztett tananyagok. Keress nagyszerű írásokat és beszédeket, majd próbáld meg utánozni, és beépíteni az általuk használt nyelvezetet a saját beszédedbe. Ezzel a módszerrel az angoltudásod mellett, egyéb, szakmai vagy más érdekes területen való jártasságod is fejlesztheted.

3. Akkor tanulok, amikor van időm. Legtöbbünkben benne van a “majd holnap” mentalitás, ami miatt úgy gondoljuk, hogy holnap majd több időnk lesz, holnap majd könnyebb lesz. Ezáltal hajlamosak vagyunk a halogatásra. Munka és család mellett gondos tervezés nélkül aligha lesz magától időnk az önfejlesztésre. 

Szakértőnk tanácsa: alakíts ki magadnak nyelvtanulási szokásokat ! Minden hétre ütemezz be 2-3 olyan fix időpontot magadnak, amikor csak a nyelvtanulással tudsz foglalkozni! Tedd ki a foglalt táblát és szólj az asszisztensednek, hogy senkit sem kapcsolhat. Ezáltal a rendszeresség nyelvtanulási szokássá formálódik. Tapasztalataink szerint, aki ezt tényleg betartja, ott a siker borítékolható!

4. Muszájból tanulok. “Ma már mindenki tud angolul, mindenhol elvárás. Én is százszor belevágtam, de sosem sikerült. Én ehhez már túl öreg, túl buta, túl elfoglalt…vagyok”. Ismerősek ezek a romboló gondolatok? 

Szakértőnk tanácsa: bízz magadban és élvezd a fejlődést! Azok a nyelvtanulók, akik bíznak magukban, sokkal motiváltabbak és szívesebben vágnak bele kihívást jelentő feladatokba is. A közhiedelemmel ellentétben a nyelvtanulás sikerességének nincsenek életkori korlátai. Gondold végig, valóban elhiszed-e, hogy a kitűzött célt képes vagy megvalósítani. Ha nem, akkor inkább kérd hozzáértő tanácsát, aki segíteni fog abban, hogy a nyelvtanulás ne muszáj, hanem örömforrás legyen a számodra. 

5. Egyedül is menni fog! Napjaink online fergetegében könnyű elhinni, hogy az applikációk, előre felvett oktatóvideók, videomegosztók és könyvek helyettesíthetik az élő beszédet, a gondosan felépített, logikus tanmenetet és egy hús-vér tanár jelenlétét. Sem az app, sem a könyv, sem a YouTube nem fog kijavítani vagy válaszolni a felmerülő kérdéseidre.  

Szakértőnk tanácsa: a mai digitális világban egyre könnyebb nagyon jó anyagokat találni az üzleti nyelvtudás fejlesztéséhez. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy az elfoglalt vezetőknek és szakembereknek szükségük van valamiféle szervezettségre, hogy az angol tanulást be tudják illeszteni a napirendjükbe, míg a tananyag szempontjából rugalmasságot igényelnek. A legjobban felépített videokurzusok mellett is eljön mindenki életében az a pillanat, amikor elbizonytalanodik és fel akarja adni. Ilyenkor kell egy olyan vezető személy, aki bátorít, visszaadja a motivációd és segít átlendülni a nehézségeken. Még nem tartunk ott, hogy erre az AI képes legyen. 

A fentiekből kiderül, hogy minden rossz szokásra van ellenszer, csak a megfelelő helyen kell keresni. Neked milyen – nyelvtanulással kapcsolatos – rossz berögződéseid vannak?

Megosztás: