Ügyfélszolgálatunk
Írj nekünk

A small-talk fontosabb, mint gondolnánk

Az idegen nyelven történő rövid eszmecsere, azaz small-talk a kapcsolatépítés egyik legjobb módja, amely hasznos mentőöv lehet állásinterjún vagy akár üzleti tárgyalásnál is. Az úgynevezett „small talk” egy idegennyelven vagy akár anyanyelven történő könnyed, kötetlen beszélgetés főleg olyanok között, akik csak felszínesen, vagy egyáltalán nem ismerik egymást. Az esetleges kezdeti idegességet is enyhíthetjük ezekkel a rövid kis párbeszédekkel.

A “small talk” akár a tárgyalás kimenetelét is eldöntheti

Legtöbbször konferenciákon, tárgyalások előtt, céges, vagy akár egyéb rendezvényeken kifejezetten hasznos alkalmaznunk ezt, ha szeretnénk bővíteni kapcsolati hálónkat, vagy akár csak kicsit jobban megismerni üzletfeleinket. Érdemes megjegyezni, hogy számos kultúrában nem is üzletelnek új partnerekkel anélkül, hogy pár rövidebb beszélgetés során jobban megismernék egymást. Ráadásul több beszerzésben, vagy épp értékesítésben dolgozó szakember szerint is a legtöbb tárgyalás kimenetele már a small talk alatt eldőlhet is. Van akinek ez ösztönösen megy, de van akit a hideg is kiráz a small talk gondolatától, de be kell látnunk, hogy ez a midennapi vállalati, üzleti élet megkerülhetetlen része lett. 

Nézzünk pár tippet, amelyek segítségünkre lehetnek

  1. Fontos, hogy figyeljünk a másikra, adjunk visszajelzést, hogy valóban értjük és figyelünk a mondandójára.
  2. Nyitott kérdéseket tegyünk fel. Egy jó kérdéssel, még a magukat introvertáltnak érző egyének is sikeresen vehetik a small talk okozta esetleges nehézségeket.
  3. Maradjunk biztonságos témáknál, amelyekkel nem sértünk meg senkit sem. Ilyen például az időjárás, forgalom, utazás, filmek, sorozatok, ételek, helyi nevezetességek.
  4. Kerüljük az úgynevezett tabu témákat. Mint a politika, vallás, egészségünk, régi párkapcsolatok, anyagi helyzet, pletykák, vagy sértő viccek.
  5. Ha lehet, maradjunk pozitívak és ne rögtön azzal kezdjük, hogy panaszkodunk a helyszínről, munkáról és főleg nem a magánéleti problémáinkról.
  6. Próbáljunk közös témát, témákat találni, hiszen arról utána már könnyebb lesz csevegni, illetve későbbi találkozások alkalmával akár vissza is térhetünk ezekre.
  7. Bármennyire is sajátunknak érezzük a témát, ne sajátítsuk ki a beszélgetést, hagyjuk szóhoz jutni a másikat is.
  8. Zárjuk kedvesen, udvariasan a beszélgetést és ha tudunk, hagyjunk pozitív benyomást.

+1  a bátortalanabbaknak: Legyen 2-3 téma a tarsolyban, készüljünk pár biztonsági kérdéssel, amit bárkinek bármikor feltehetünk, és amelyekre hosszabban válaszolaht a beszélgető partnerünk.. Pár perc beszélgetés után pedig udvariasan, megköszönve a beszélgetést, már távozhatunk is.

Ezeket nem csak anyanyelvünkön alkalmazhatjuk, hanem akár idegen nyelven is. Ebben is tudunk segítséget nyújtani az iCan személyre szabott kommunikációs készségeket fejlesztő képzésein.

Megosztás: