Ügyfélszolgálatunk
Írj nekünk

Az a bizonyos 4K és a nyelvoktatás

Napjainkban, ebben az eddig ismeretlen kihívásokkal teli, olykor szinte kaotikusan változó világban egyre tisztábban látszik, hogy ahhoz, hogy sikeresen vegyük az újonnan felbukkanó akadályokat, bizony új készségekre is szükségünk van. Szakemberek is egyetértenek abban, hogy a 21. században a 4K (kritikus gondolkodás, kommunikáció, közös munka, kreativitás) tudatos elsajátítása nemcsak a munkában, de a mindennapjainkban is a javunkra válhat. 

Hogyan kapcsolódik ide a nyelvoktatás? 

Úgy gondolom, abban egyetérthetünk, hogy kortól függetlenül – mind kisiskolás, mind felnőttkorban -, a nyelvoktatás jól képzett tanárokkal, változatos módszereket használva hatékonyan tudja támogatni és fejleszteni ezt a 4 készséget is. Ahogyan ma már más az elvárás egy munkavállalóval szemben a munkaerő piacon, ugyanúgy az igények is mások az oktatókkal, trénerekkel szemben. A 21. század követelményeinek megfelelve jogos az a kitétel a partnereink részéről, hogy ne csak a nyelvtudást, hanem egyéb fontos készségeket is fejlesszük egy tanfolyam alatt.

Hogyan épülhet be a 4K a nyelvi képzésbe? 

Egy jól átgondolt és megtervezett tanfolyamon, üzleti vagy épp munkahelyi angolt szem előtt tartó tanagyagot használva, – legyen az tankönyv, online elérhető feladat, applikáció vagy akár a tanár által összeállított egyénre szabott feladat – nemcsak a kommunikáció, de a kritikus gondolkodás, közös munka, de még a kreativitás is fejleszthető. 

·       A kommunikáció adja magát, hiszen egy idegen nyelvet jól alkalmazva – példának okán az üzleti életben az angolt sokkal flottabbul, nehézségek vagy épp félreértések nélkül használva, így esetleges konfliktusokat is elkerülve, – kétségkívül hatékonyabb, produktívabb, sikeresebb és nem utolsó sorban stresszmentesebb lehet a munkavégzés. 

·       A kritikus gondolkodás és a problémamegoldás egy olyan alapkészség napjainkban, ami nemcsak vállalati környezetben, hanem a mindennapokban is az egyik legfontosabb készséggé lépett elő, és ez nem véletlen. Ezt a nyelvoktatásban dolgozó szakemberek is felimerték, így a legújabb tananyagok már a kritikus gondolkodást is szem előtt tartva segítik elő a nyelvi készségek mellett, a problémamegoldás vagy akár döntéshozatal fejlesztését.

 ·       Egy kiscsoportos nyelvoktatás folyamán a tanfolyamon résztvevő diákok megtapasztalhatják, egy feladat közös megoldásán keresztül, hogy az angol nyelv, vagy bármely más idegen nyelv magabiztos használatlával a közös munka egy kisebb projekten belül is könnyebbé, egyúttal hatékonyabbá válhat.

 ·       A kreativitást pár évtizeddel ezelőtt nem tartozott a legfontosabb készségek közé, de az utóbbi évtizedekben, ahol szinte minden az innováció, fejlődés és új technológiák alkalmazása körül forog, ez megváltozott. Előny az, ha egy munkavállaló elég kreatív ahhoz, hogy egy közös brainstorming alatt akár új ötletekkel jöjjön elő, nyitott új javaslatokra és aktívan részt vesz a csapatmunkában, akár problémamegoldásban. A kreativitást, a többi készséghez hasonlóan nyelvórák alatt különböző módszerekkel lehet fejleszteni, kapcsolódva a kritikus gondolkodáshoz vagy a közös munkához.

A vállalti nyelvoktatás kivételesen jó terepet biztosít egyéb készségek fejlesztésére és ez különösen igaz a 4K-ra. Ha leendő partnerünk meghatározza, hogy a nyelvtudás mellett, melyek azok az egyéb készségek, amelyek fejlesztésére fókuszáljunk, akkor egy szimpla nyelvi órán túl egy olyan komplex tréninget kapnak, ahol a résztvevők nemcsak nyelvtudásukat, de a 21. században nélkülözhetetlen kritikus gondolkodást, kommunikációt, közös munkát és kreativitásukat is formálni tudják.

Megosztás: